Κυριακή, 23 Μαρτίου 2014

Πάστα χειροτεχνίας συνταγή (pasta di mais)

οδηγίες

Να με και πάλι. Η φίλη Σοφία μου ζήτησε οδηγίες και επειδή και κάποιες άλλες φίλες ρώτησαν κάποια πραγματάκια είπα να κάνω την νέα ανάρτηση.
Θα συμπληρώνω ότι νομίζω ότι θα σας είναι χρήσιμο .
συνταγή:
1 δόση ξυλόκολλα (ας πούμε 250 γραμ.)
1 δόση νισιστέ
1 κουταλιά σπορέλαιο η baby oil ( να μην έχει χρώμα και αλλοιώνεται η ζύμη μας )
1 κουταλιά γλυκερίνη
1 κουταλιά λεμόνι,

Σε μια λεκάνη βάζουμε το νισιστέ ( κρατάμε λίγο γιατί ανάλογα την πυκνότητα της κόλλας μπορεί να πάρει λιγότερο η περισσότερο) κάνουμε λακκούβα και ρίχνουμε την κόλλα, το λεμόνι και το λάδι και αρχίζουμε το ζύμωμα. Προσοχή: καλύτερα να μην βάζετε τα χέρια στην κόλλα, θα παίρνετε αλεύρι και θα ζυμώνετε πάντα από έξω προς τα μέσα. Επίσης όταν η ζύμη είναι κολλώδης να μην ακουμπάει στη λεκάνη γιατί θα μας κουράσει στο καθάρισμα.   Μια δυσκολία στην αρχή υπάρχει θέλει υπομονή για λίγα λεπτά. Μετά δουλεύεται πιο καλά. Όταν θα γίνει ομοιόμορφη και εύπλαστη  και δεν κολλάει στα χέρια είναι έτοιμη.
πασχαλίτσες
Αν την πρώτη φορά μας δυσκολέψει την τυλίγουμε καλά σε μια νάιλον σακούλα και συνεχίζουμε την άλλη μέρα.
Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την ζύμη αμέσως αλλά σε 2-3 μέρες είναι καλύτερη.
Την έχουμε πάντα κλεισμένη καλά να μην παίρνει καθόλου αέρα και θα κρατήσει περισσότερο από 1 μήνα.
Προσοχή: αν την κρατήσουμε αρκετές ημέρες αν έχουμε τυλίξει με ζελατίνη τροφίμων η ζύμη μας θα κολλήσει επάνω. Καλό είναι να την έχουμε σε σακούλα
Αν δούμε ότι δεν είναι εύπλαστη προσθέτουμε λίγη κόλλα η λάδι η την αναμιγνύουμε με φρέσκια .
μανιτάρια
Πλάθουμε τα έργα μας η ανοίγουμε φύλλο και κόβουμε με κουπ πατ η χρησιμοποιούμε φορμάκια κάθε είδους ( θα δείξω και ένα ποιο κάτω ). Τα εργαλεία του πολυμερικού πυλού είναι κατάλληλα.
Καλό είναι ο πάγκος εργασίας μας να καλύπτεται με τζάμι και δουλεύουμε καλύτερα και καθαρίζεται εύκολα.
Τα έργα μας δεν τα ψήνουμε στεγνώνουν στον αέρα σε λίγο χρόνο τα μικρά και σε 2-3 μέρες τα μεγαλύτερα. Μην τα ψήσετε θα χάσουν την φόρμα τους γιατί θα φουσκώσουν λίγο στο κέντρο.
Μπορούμε να χρωματίσουμε την ζύμη μας με ακρυλικά χρώματα η τέμπερες, πολύ ωραία χρωματίζεται με χρώματα με βάση ασετόν ( είναι υγρά χρώματα). Να φοράτε όμως γάντια γιατί άστα να πάνε. Το μαύρο χρώμα δεν έχω καταφέρει να το πετύχω βγαίνει ένα χάλια γκρί.
Βγαίνει στην αρχή γκρί μετά όμως γίνεται μαύρο. Το χρώμα σκουραίνει  όταν στεγνώσει για αυτό πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στην ποσότητα του χρώματος.
Όταν στεγνώσει το έργο μας έχει μια κιτρινίλα και μια μικρή διαφάνεια. Αυτό μπορούμε να το αποφύγουμε αν ζυμώσουμε με λίγο λευκό χρώμα.
Η ζύμη στεγνώνει στην επιφάνεια της πολύ γρήγορα όταν δεν την δουλεύουμε γιαυτό όταν κάνετε κάποιο έργο που έχει διάφορα στάδια ( π.χ. ένα λαγουδάκι 1. σώμα 2. πόδια 3.κεφάλι κλπ ) το τελειωμένο να το σκεπάζετε με ένα ποτήρι η κάτι άλλο για να μην στεγνώσει μέχρι να προσθέσετε το άλλο κομμάτι. Αυτό το λέω γιατί και καλά δεν θα κολλήσει αλλά θα κάνει ρωγμές και ανομοιομορφίες. Στις ενώσεις ( πχ κεφάλι σώμα )ενισχύουμε το έργο μας με οδοντογλυφίδα η σύρμα. Τα μεγάλα αντικείμενα λόγο της βαρύτητας έχουν την τάση να ισοπεδώνονται στο κάτω μέρος.
Βοηθάει αν το ακουμπήσετε κάνω σε αφρολέξ σκεπασμένο όμως με λαδόχαρτο.


Σταφύλια ( ξέρω ξέρω οι κληματαριές δεν έχουν ακόμα φύλλα ) 
Είναι φτιαγμένα με εκμαγείο ( καλούπι )
Προ ημερών έκανα μια παραγγελία διαδικτυακά και είδα " σιλικόνη καλουπιών " μπήκα στον πειρασμό και το παράγγειλα μέχρι να έρθει έλεγα: τι βλακεία έκανα;;
Μόλις το πήρα όμως στα χέρια μου ενθουσιάστηκα, μέσα σε μισή ώρα έχεις το καλούπι έτοιμο.


 

( επειδή το ζητήσατε το βρήκα εδώ )
-Αυτά........... τι λογοδιάρροια με έπιασε σήμερα;;; Μπα σε καλό μου
Φιλάκια πολλά και να προσέχετε τον εαυτό σας!!!!!!



59 σχόλια :

  1. Όμορφες οι πασχαλίτσες σου...και χρήσιμες οι πληροφορίες σου....!
    Να έχεις ένα όμορφο βράδυ...καλή εβδομάδα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ε, όχι και λογοδιάρροια! Μια χαρά κατατοπιστική ήσουν!
    Νομίζω πως έλυσες πολλές απορίες!
    Φιλάκια, χρυσοχέρα μου!!!
    ΣΣΣΣΣΣΣΣΣΜΟΥΤΣ πολλά-πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είσαι το ποιο γλυκό παιδί της γειτονιάς. Φιλάκια!!

      Διαγραφή
  3. Κατερίνα μου οι οδηγίες σου κατατοπιστικότατες και πολύ χρήσιμες, να είσαι καλά .Καλή και όμορφη εβδομάδα να έχεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μας έβαλες σε πειρασμό να την κάνουμε!!!!!!!!!!!Καλό βράδυ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πολύτιμες οι οδηγίες σου κυκλαμινάκι.
    Αυτή την πάστα την έχω δει σε διάφορα μπλογκς, ελληνικά και ξένα, και πάντα με εντυπωσιάζει το τι μπορεί να φτιάξει κανείς.
    Πολύ όμορφα τα έργα σου!
    Φιλιά κι ευχαριστούμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Σ' ευχαριστούμε Κατερίνα μου για τις οδηγίες σου ! Υπέροχα τα έργα σου!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πολύ ενδιαφέρουσα η ανάρτηση σου , Κατερίνα μου !!!! Οι οδηγίες σου πολύ λεπτομερείς και σαφείς !!!! Ευχαριστούμε !!!!!
    Με ενδιαφέρει πολύ η σιλικόνη καλουπιών - το ψάχνω πολύ αυτές τις μέρες !!! Θα σου είμαι ευγνώμων αν μου πεις μερικά πράγματα ακόμη (σε ποιο site το παράγειλες και τι ακριβώς ζήτησες)
    Καλή εβδομάδα !!!!
    Φιλιά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ' ευχαριστώ πολύ , Κατερίνα μου , για την άμεση ανταπόκριση !!!!!!!
      Καλή εβδομάδα !!!!!!

      Διαγραφή
  8. Τι όμορφα Κατερίνα μου!!!
    Οι πασχαλίτσες και τα μανιτάρια μ΄έκαναν να χαρώ, σαν παιδί!
    Συγχαρητήρια και ευχαριστούμε για όσα μας έμαθες!
    Φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Οι πασχαλίτσες και τα μανιταράκια σου πανέμορφα !!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Κυκλαμινο μου τελεια αυτη η ιδεα με τη ζυμη , οι πασχαλιτσες ειναι πανεμορφες αλλα και ολα και αυτα με τα καλουπια τι ωραια εγιναν!! να εισαι καλα και φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Απαντήσεις
    1. Πράγματι είναι πολύ καλή ζύμη. Φιλάκια!!!

      Διαγραφή
  12. Είναι πολύ όμορφες οι πασχαλίτσες σου!!!!!!Χαράς την υπομονή σου!!!!!Ευχαριστούμε που μοιράστηκες μαζί μας τη συνταγή!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΕΙΜΑΙ ΝΕΑ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΗΣ ΚΑΙ ΜΕ ΒΟΗΘΗΣΕΣ ΠΟΛΥ ΤΕΛΕΙΕΣ ΟΙ ΠΑΣΧΑΛΙΤΣΕΣ ΣΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. καλώς ήρθες στην παρέα!!!! κάνε και ένα σπιτάκι να σε βλέπουμε. Φιλάκια!!

      Διαγραφή
  14. Πολύ όμορφα! Ευχαριστούμε Κατερίνα!
    Φιλιά και χρόνια πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Αναλυτικότατη στις οδηγίες σου και το κάνεις να φαίνεται εύκολο ακόμα και για κάποιν εντελώς άσχετο, όπως εγώ. Όσο για τις δημιουργίες σου δεν έχω λόγια! Είναι όλα τόσο όμορφα και τόσο καλοφτιαγμένα, που μπορώ μόνο να πώ: Μπράβο σου!!!
    Καλή μέρα και καλή μας εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Αν και είμαι αλλεργική σε αυτά, βρίσκω τα μανιταράκια σου υπέροχα! Θα δείχνουν πανέμορφα σε μία ανοιξιάτικη σύνθεση. Σ' ευχαριστούμε και για την συνταγή. Καλημέρα & καλή εβδομάδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν είσαι αλλεργική στα μανιτάρια σκέψου σε αυτά που είναι και δηλητηριώδη χαχα
      Φιλάκια

      Διαγραφή
  17. Καλά έκανες και έδωσες τη συνταγή! Είναι απλή και χρειάζεται μόνο εξάσκηση και φαντασία στο τι θέλεις να κάνεις!Καλημέρα :*

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Πολύ όμορφη η συνταγή σου με πολύ αναλυτικές οδηγίες!!!
    Από την πρώτη στιγμή που είχα δει αυτά που έφτιαχνες με την ζύμη μου άρεσαν πάρα πολύ!!! Ανυπομονώ να την δοκιμάσω!!!
    Φιλιά
    Νεφέλη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανυπομονώ και εγώ να δω τα έργα σου. Φιλάκια!!

      Διαγραφή
  19. ΜΠΡΑΒΟ ΚΑΤΕΡΙΝΑ !!!ΚΑΛΑ ΕΚΑΝΕΣ ΚΑΙ ΕΔΩΣΕΣ ΠΑΛΙ ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΡΟΧΗ ΘΑ ΔΟΚΙΜΑΣΩ ΚΑΙ ΕΓΩ .ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΚΑΛΑ !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Πολύ όμορφα όλα όσα έφτιαξες! Ευχαριστούμε για τη συνταγή και για τις οδηγίες, ήσουν πολύ κατατοπιστική!
    Φιλάκια, καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Εγω απόλαυσα την πολυλογία σου Κατερινα κι έβαλα τη συνταγή στ Αγαπημένα μου. Φαίνεται σούπερ!!!
    Φιλάκια πολλά και Χρόνια Πολλά,λόγω της Ημέρας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Οχι πολυλογία ήταν μια πολυ κατατοπιστική ανάρτηση,που σε έκανε να πιστεύεις ότι αυτά τα πανέμορφα πραγματάκια θα τα κάνεις πολυ εύκολα,μπραβο Κατερινάκι,πολυ όμορφα όλα ,αλλα οι πασχαλίτσες με ξετρέλαναν,φιλια,καλημέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Τέλεια!!!
    Χρήσιμες οδηγίες και όμορφο αποτέλεσμα...
    Σ΄ευχαριστούμε πολύ!!
    Καλή συνέχεια...
    Φιλιά...
    **Αννιώ**

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Πολύ καλές οι οδηγίες σου, Κατερίνα και η συνταγή ακόμη καλύτερη!
    Βέβαια, στα χέρια σου πάιρνει άλλη "υπόσταση" , αλλά θα την επιχερήσω και θα δούμε....
    Φιλιά πολλά και καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Χρησιμες οι οδηγίες σου με υπέροχο αποτέλεσμα!!!! Φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Τι ωραίες δημιουργίες;;; Μπραβο σας :)

    http://fetoula.blogspot.gr/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. ευχαριστούμε για την συνταγή! όμορφες οι δημιουργίες σου. Καλή εβδομάδα με υγεία και χαρά!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ΄ευχαριστώ Βασιλική και καλό μήνα να έχουμε

      Διαγραφή
  28. Ευχαριστουμε για τις οδηγιες!!!!!!!!!Οι δημιουργιες σου ειναι τελειες!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. τέλεια όλα. αλλά έχω μια ερώτηση... πόσο αντέχουν;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Blogging tips
- See more at: http://mommasdailylife.blogspot.com/2013/04/pin-it-button-over-your-photos.html#sthash.P7OpKPIf.dpuf